Specialpædagogik i skolen

Er ”skolen for alle” et politisk ideal snarere end faktisk praksis? Inklusion er vanskeligt og handler om MEGET mere end at forsøge en normalisering af børn, der ikke har den ”gode” skoleadfærd.

9 Lektioner
45 min
Begynder
Dansk

Læreplan

Skole for alle
4 min
Synet på eleverne
3 min
Inklusions didaktik
5 min
Faglig inklusion
6 min
Social inklusion
3 min
Psykisk inklusion
6 min
Fysisk inklusion
4 min
Hvad har vi lært
5 min

Beskrivelse

Arbejdet med inklusion er vanskeligt. Det er vanskeligt at bryde grundlæggende med et traditionelt individorienteret syn på børns problemer i skolen (og eksisterende særforanstaltninger). De brede definitioner opfatter inklusion som en demokratisk reform af den almene skole og er et grundlæggende opgør med et snævert normalitetsbegreb og en dertil hørende mangeltænkning, der dømmer nogle elevgrupper ude – og andre inde. Inklusion er ikke ensbetydende med assimilering og normali

Arbejdet med inklusion er vanskeligt. Det er vanskeligt at bryde grundlæggende med et traditionelt individorienteret syn på børns problemer i skolen (og eksisterende særforanstaltninger). De brede definitioner opfatter inklusion som en demokratisk reform af den almene skole og er et grundlæggende opgør med et snævert normalitetsbegreb og en dertil hørende mangeltænkning, der dømmer nogle elevgrupper ude – og andre inde. Inklusion er ikke ensbetydende med assimilering og normalisering af børn, der gebærder sig anderledes end den norm for ”god” skoleadfærd, som præger mange skolers kultur.

Preben Olund Kirkegaard er lærer, cand. pæd, og Ph.d. endvidere docent ved UCN tilknyttet forskningsprogrammet 'Professionsudvikling og uddannelsesforskning'.

Læringsmål

Kendskab til inklusion og specialområdets historik
Indsigt i inklusions-didaktik
Indsigt i forskellige typer af inklusion

Related courses

4 Lektioner
|
1t 6m
12 Lektioner
|
1t 18m